måndag 2 april 2012

Stockholms cyklister -vi har hela listan


Cykelcity

Stockholmscyklisterna är en laglös mobb som tror att de kan bete sig hur fan som helst på Stockholms gator. Fruktade av de gående, hatade av bilisterna. Den bilden stämmer förstås inte. I själva är det en rad olika typer av laglösa på två hjul man möter i Stockholm. Här är några av dem som du möter när cykelsäsongen nu rullar igång.

Disajncyklisten
Kör runt på en silverfärgad Skeppshultscykel, men drömmer omen cykel som bara finns att köpa i en förort till Tokyo. För dem är cykeln mer ett designföremål än ett transportmedel. Här är kläder en viktig del och det gäller att fälgarna matchar strumporna.

Småbarnsföräldern
Den neongula reflexvästen fladdrar, barnsadeln skakar och hjälmen sitter på trekvart när småbarnsföräldern trampar för allt vad tygenhåller för att hinna hämta/lämna/handla/byta. Det är inte snyggt, men få cyklar fortare och laglösare.

Neonrejsern
De har grodlår, fyllt 40 och en cykel för minst 20 papp. De far som projektiler längst cykelbanorna styrda av GPS och jakten på rekordtid till jobbet. Sedan de blev cykelbitna står stadsjeepen och dammar på garageuppfarterna i Täby och Nacka. Du hittar dem i butiker som Cykloteket och Cykel City.

Tung gung
Damer och herrar på damhoj. Väskor på styrstången och kappor som fladdrar i vinden och ständigt hotar att fastna i kedjan. En hand på styret och en på hatten som annars flyger av.

Gubben i lådan
Östermalm är lilla Christiania. De snodde titeln Stockholms lådcykeltätaste stadsdel framför ögonen på Södermalm. Här cyklar nu sköna pappor och mammor med christianiahojar mellan förskolor, Östermalmshallen och Svenskt Tenn på Strandvägen.

Gubben grå
De har cyklat i alla år, haft samma cykel och en hjälm de fick när de fyllde 40 av arbetskollegorna. Cyklar året runt, överallt och alltid  i träningsoverall.

Hipsters och skönandar
Vintagemän med skägg kör retrohoj. En orange Crescent original med bockstyre från 1985 är rätt, liksom en oväxlad, obromsad hoj från Italien. Cyklar oftast mellan hemmet och fiket, men max 200 meter.

2 kommentarer:

  1. Jag är tung gung utan slängkappa men ibland med hatt! Har dock andra saker som åker in i hjulen som en påse på styret på Vallhallavägen 2002. Resultat? Två brutna armar...

    SvaraRadera